התלונות של בעלי הקניונים ורשתות האופנה

כאן בארץ, בכל הקשור לייבוא של דברים, בין אם מדובר בבגדים, ציוד אלקטרוני וכו' – המצב הוא די "באמצע" (תלוי מול אלו מדינות משווים). יש אמנם פטור ברכישות מחו"ל עד 75$, אולם סנט אחד אחרי 75$ והמדינה מושיטה את ידה לקבל סכומים נוספים, בין אם כמכס, מס קניה או מע"מ. עם המצב הנוכחי הישראלים למדו להסתדר, לפצל חבילות עד לגובה 75$ ובכך לרכוש מחו"ל בגדים בזול, צעצועים וכו'.

ב"כלכליסט" פורסמה היום כתבה בה עניין ה-75$ ממש לא מוצא חן בעיני בעלי קניונים ורשתות אופנה והם מבקשים מהמדינה לבטל את ההטבה הזו ולאלתר או לחלופין לתת להם את אותם תנאים.

כנראה שאותם בעלים יקרים מעדיפים לשכוח שוב ושוב שאנחנו לא בתחילת שנות ה-2000 או שנות ה-90 שהאינטרנט המסחרי היה בחיתולים…

כבעל עסק הייתי צריך ללמוד על ישבני דברים הקשורים להתקדמות טכנולוגית ושינויים מהירים. בתחום העסק שלי טכנולוגיות צצות כמו פטריות אחת לכמה חודשים וצריך לראות למה יש השפעה גלובאלית (לדוגמא: תחום הקונטיינרים בשרתים) ומהו קשקוש שיווקי (Magic Quadrant של חברות כמו גרטנר וחברות אנליסטים נוספות שלא פעם פספסו תחזיות וטרנדים. הייתם צריכים לראות בעבר מה הם חזו על לינוקס לדוגמא). אישית אני משקיע שעות רבות בקריאה ובדיקה של טכנולוגיות וגם מסיק מסקנות היכן כדאי "לנטוש" תחומים מסויימים עקב סיבות שונות (מוצרים לא בשלים, טכנולוגיה לא תופסת, שוק מוצף באותם תחומים ועוד ועוד). כעסק קטן, המטרה של העסק שלי הוא להרוויח מדרישות שלא רק קיימות היום, אלא יתחילו להיות קיימות עוד חצי שנה לדוגמא. אם העסק שלי יתחרה לדוגמא בתחום סיסטם ל-Windows, יהיה עדיף שאסגור את העסק.

רשתות האופנה והקניונים עדיין לא הפנימו משהו פשוט: מר ומרת ישראלי יהיו מוכנים לוותר על המראה ותא המדידה ולהמתין מס' שבועות לבגדים (לדוגמא) אם המחיר שווה את זה, אם הם מקבלים תמורת מחצית (או פחות) מהמחיר ישראלי את אותם דברים שהם רוכשים כאן או רוצים לרכוש כאן. חברת ASOS לדוגמא משקיעה המון בצרכן הישראלי, וכמוה חברות ענק כמו אמזון שהוסיפה זה מכבר אופציה באתר לסמן בחיפוש מוצרים שנשלחים לישראל וגם חברות כמו USHOPS ואחרות מוסרות ללקוחותיהם כתובת דואר וירטואלית בארה"ב ומבטיחות לצרכן הישראלי כי אם הוא עובד איתן, המוצר יגיע ללקוח מבלי שהוא יצטרך להטריח את עצמו לבית המכס או לשלם תשלומים נוספים. בינתיים צצות להן חברות אחרות ישראליות שמציעות שרות מתחרה לדואר ישראל כך שהצרכן לא יצטרך להמתין בתור או במשלוחי אין קץ של דואר ישראל – והוא יוכל לקשת ל-Locker שנמצא קרוב אליו, להקיש קוד ולקחת את החבילה, גם ב-1 לפנות בוקר, וכל זה כמובן רק קמצוץ קטן מהדברים שהשתנו בשנים האחרונות ונתנו לישראלי המצוי אפשרויות קניה הרבה יותר רחבות ובמחירים שבמקרים רבים פחותים בהרבה מהמחירים בישראל.

כשיש תחרות אז יש כמובן נפגעים כמו יבואנים ישראליים (שבמשך שנים ידעו לגבות מחירים מפולפלים בהרבה מהמחירים בחו"ל), אך מה לעשות – בתחרות כמו בתחרות, חייבים להמציא דרכים כדי להישאר תחרותיים, וכאן גם רשתות האופנה וגם הקניונים לא הסכילו לעשות צעדים משמעותיים. אתר טרמינל-X לדוגמא של חברת פוקס, מבטיח משלוח תוך 24 שעות (אבל משום מה אם אתה רוצה לאסוף את הבגד מנקודת חלוקה, זה לוקח יומיים) אבל אם לדוגמא אתה יותר מעוניין בביגוד של Brand מסויים, השוואה זריזה בין האתר ל-eBay לדוגמא מראה ש-eBay מנצח בקלות: ג'ינס של American Eagle יעלה לך בטרמינל-X סכום של 187 שקל, ואילו ב-eBay אותו מכנס יעלה לך בין 70 ל-120 שקלים לערך כך שגם אם נוסיף משלוח, עדיין הרכישה בחו"ל תהיה יותר זולה. תכפילו את הרכישה פי כמה וכמה במשפחה בעלת 2-4 ילדים והחסכון נהפך למשמעותי והרכישות של אותה משפחה בארץ מחנויות הבגדים ירדו בצורה משמעותית.

הפתרון בשביל אותן רשתות שיווק הוא לא רק להקים אתר ואיזה מחסן, אלא לשנות לחלוטין את הגישה! לבדוק מקומית האם חנות בקניון X רווחית או לא. רווחית? תשאיר אותה ואם לא רווחית – הקם אותה במקום אחר. תשקיע הרבה יותר בפרסום ושיווק חנות האונליין שלך, הישראלי הממוצע כבר לא מפחד להזמין דרך האינטרנט, אבל תן לו מחירים שווים – כי במקרה של חנות אונליין אין לך תשלום לקניון ואין לך תשלום ל-10 עובדים מוכרים פר סניף גדול, יש לך תשלום מופחת בהרבה לכמות עובדים קטנה (עובדי המחסן) ותחזוקת האתר והמלאי, ואת ההנחות תגלגל לצרכנים. גם בכל הקשור למחירי השכירות בקניונים בעלי רשתות האופנה יכולים לאיים כי אם אותם קניונים לא יורידו את מחירי השכירות הם יפתחו חנויות ממול או המתחרים ואז את ההנחה הם יכולים לגלגל ללקוח.

האם הם יעשו זאת? אני מהמר שלא. הם עסוקים בלפחוד מכך שאמזון תפתח מחסנים בישראל  ושאמזון פשוט תייבא ישירות ותתן מחירים מפתים ללקוחות הישראלים. אני בהחלט מבין את הפחד שלהם, אבל אני עדיין לא מבין מדוע הם לא הופכים את העסק שלהם ועושים רה-אורגניזציה לעידן האינטרנט.

כולי תקווה שהפעם שר האוצר לא יקשיב להם. לדעתי 75$ פטור ממסים זה מחיר נמוך, אבל עדיף 75$ מאשר 0$.

Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.